Ian 28, 2023, 17:57

Wikileaks: Ultimii preşedinţi ai Franţei, spionaţi 6 ani de NSA. Hollande a convocat Consiliul de Apărare a ţării

presedinti

Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande au fost interceptaţi între 2006 şi 2012 de agenţia americană de spionaj, NSA, potrivit unor documente strict secrete ale Wikileaks, făcute publice de ziarul Libération. Documentele fac lumină asupra modului de funcționare și de luare a deciziilor de către François Hollande și ale celor doi predecesori.

Cel mai recent document datează de la 22 mai 2012, cu numai câteva zile înainte de preluarea funcției de către François Hollande.  În cadrul unei discuții cu premierul de atunci, Jean-Marc Ayrault,  la câteva zile după învestirea sa ca președinte al Republicii, Hollande ar fi ”acceptat desfășurarea de reuniuni secrete la Paris pentru a discuta despre criza din zona euro şi despre consecinţele unei ieşiri a Greciei din zona euro”.

Nicolas Sarkozy se considera ”singurul om capabil” să rezolve criza financiară, potrivit unor documente din 2008 Fostul șef al diplomației al lui Jacques Chirac, Philippe Douste-Blazy, era la rândul său perceput că avea ”înclinație de a face declarații inexacte și inoportune”. Americanii au alcătuit şi o listă a ţintelor franceze, vizate fiind telefoanele mobile ale preşedintelui Sarkozy, al consilierului diplomatic Jean-David Levitte, al secretarului general al Palatului Elysée Claude Guéant, al purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe Bernard Valero, al fostului ministru Jean-Pierre Jouyet, al ministrului pentru comerț exterior Pierre Lellouche și al unui responsabil de la Quai d’Orsay.

Urmare a noului scandal diplomatic, preşedintele François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru această dimineaţă, cu scopul de a evalua dezvăluirile și implicațiile acțiunilor americane de spionaj, anunță Le Monde.

„Aceste lucruri sunt inacceptabile. Franţa nu va tolera niciun act care periclirează securitatea naţională. Angajamentele luate de autorităţile americane în 2013 trebuie reamintite şi strict respectate”, se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

În afară de ultimii trei preşedinţi ai Franţei, au mai fost spionaţi fostul ministru socialist al economiei Pierre Moscovici şi fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

În urmă cu 2 ani în Germania a izbucnit un imens scandal în care a fost implicată, Angela Merkel, cancelarul german , al cărei telefon ar fi fost interceptat de serviciile secrete americane înaintea mandatului lui Obama, dar şi o perioadă scurtă după aceea.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares