Feb 3, 2023, 10:02

Zgonea a fost ameninţat cu bătaia dar scapă de mazilire. Cum a ajuns Ponta pacificatorul PSD

ponta si zgonea

Valeriu Zgonea a avut o zi grea. Ziua în care trebuia să anunţe dacă îşi dă sau nu demisia, aşa cum a promis vineri. După ce Liviu Dragnea a anunţat că doreşte ca partidul să decidă soarta lui Zgonea, miercuri, la şedinţa Comitetului Executiv, Valeriu Zgonea a jucat cartea martirului şi a cerut şi el să fie judecat de colegi, pentru că el nu are nimic să îşi reproşeze.

În şedinţa Biroului Permanent de Conducere al partidului, în timp ce curgeau pe e-mail-urile redacţiilor de presă comunicate de la filialele PSD judeţene care cereau în cor demiterea lui Zgonea din funcţiile de la partid şi de la Camera Deputaţilor, colegii îi cereau să plece de bunăvoie. Rovana Plumb i-a spus că mai bine se retrage el decât să-şi pună colegii în situaţia de a-l da afară. Nicolae Bădălău, Mihai Fifor, Gabriel Firea, Viorica Dăncilă, Mircea Duşa, au luat pe rând cuvântul pentru a-l susţine pe Liviu Dragnea şi ideea că acest nu trebuie să demisioneze, însă Zgonea s-a ţinut tare pe poziţii. A cerut să fie dat afară de CEX şi a spus că nu renunţă la principiul conform căruia PSD nu poate fi condus de un preşedinte condamnat definitiv.

Ulterior, circul s-a mutat la şedinţa de grup a dputaţilor PSD, unde nu a mai venit Dragnea, dar a venit Victor Ponta.

Deputatul Cătălin Rădulescu, principalul combatant pe frontul anti-Zgonea, el însuşi condamnat definitiv pentru corupţie, a început chiar să adune semnături de la deputaţii PSD pentru revocarea lui Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei. Până la finalul şedinţei a ruşit performanta de a obţine … 3 semnături. Asta nu l-a împiedicat să îl acuze pe Zgonea că din cauză că acesta se opne modificării codurilor penale, liderii PSD sunt târâţi pe la DNA. Zgonea s-a apărat povestindu-le colegilor că Rădulescu, unul dintre autorii celebrei Marţea Neagră – operaţiunea secretă a PSD de modificare a codurilor penale pentru ca demnitarii să nu mai poată fi anchetaţi şi arestaţi preventiv – l-a ameninţat cu bătaia, trimiţându-i în acest sens mesaje pe telefon.

Victor Ponta a ţinut să aibă cuvântul decisiv în şedinţa deputaţilor PSD, reproţând prtidului că nu l-a ascultat. „Când am propus să fie Rovana preşedinte, pentru că Liviu are probleme şi v-am spus că se va ajunge la asta, nici Liviu nici Vali nu au fost de acord”, a spus Ponta. Acesta le-a explicat pesediştilor că trebuie să nu se mai certe, să nu-şi mai ceară reciproc demisia, pentru că singura şansă de a câştiga alegerile este să fie uniţi şi să-i lase pe liberali să facă greşeli, nu să fie ei subiecte de scandal.

Surse din conducerea PSD susţin că după toate aceste zbateri şi discuţii, Valeriu Zgonea nu va fi nici exclus din partid, nici revocat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că o astfel de măsură ar adânci criza şi scandalul.

„Eu nu sunt în conducerea PSD și nu dau sfaturi”, a declarat Victor Ponta la plecarea de la reuniunea grupului deputaților PSD.

Solicitat de jurnaliști să caracterizeze situația creată în partid prin prisma experienței sale politice, Ponta a repetat că nu dă sfaturi.

„Așa este. Am experiență foarte multă și tocmai de asta nu cred că e cazul să dau eu sfaturi conducerii. (…) Nu fac parte din conducere, nu particip la decizii. Când simt că e un moment important pentru PSD — e partidul meu și o să fie întotdeauna așa—, atunci intervin. Mesajul și-a produs efectul și acum sunt convins că va găsi conducerea partidului soluția cea mai bună”, a declarat fostul premier.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares