Feb 1, 2023, 01:17

ULTIMA ORĂ Premierul elen: Grecia vrea să rămână în zona Euro. VIDEO

Credit foto: The Telegraph

Grecia datorează creditorilor internaționali 316 de miliarde de euro, cu peste 100 de miliarde de euro mai mult decât Produsul Intern Brut(potrivit cifrelor din 2013) al țării cu 11 milioane de locuitori. O datorie de peste două ori mai mare, de exemplu,  decât PIB-ul României, calculat anul trecut la aproximativ 150 de miliarde de euro.

Din cele 316 de miliarde de euro, Grecia e datoare 240 de miliarde de euro instituțiilor internaționale. Pentru ca peste 56 de miliarde să datoreze, separat, Germaniei. Iar diferența, guvernelor care i-au sărit în ajutor în 2010, când a intrat în incapacitate de plată.

Astfel că cele 2 miliarde pe care Atena le-a primit de la Rusia pentru acordul de trecere a gazoductul Turkish Stream prin Grecia, nu fac decât să agite spiritele. Fără să o ajute în mod real decât la plata tranșei de 1,6 miliarde de euro, scadentă pe 30 de iunie. Lucru recunoscut chiar de Vladimir Putin.

„Dacă Uniunea Europeană vrea ca Grecia să își plătească datoria, ar trebui să aibă grijă să îi crească economia. Uniunea Europeană ar trebui să ne aplaude. De ce e rău că am vom crea slujbe noi în Grecia”, a spus Vladimir Putin.

Între timp, cu toate promisiunile premierului anti-austeriatate, șomajul în Grecia a ajuns la un nivel record, mai ales în rândul tinerilor, jumătate dintre ei neavând un loc de muncă. Presa din Grecia spune că lui Alexis Tsipras i se va propune din nou o ajustare a pensiilor. Dar acesta nu mai este dispus la nicio măsură de austeritate, după ce măsuri similare s-au luat deja, atât în cazul pensiilor, cât și al salariilor din sectorul public.

„Pensia mea trebuia să fie de 1700 de euro pe lună. Dar după măsurile de austeritate, a fost tăiată la 1000 de euro. Dacă vor accepta propunerile creditorilor, va ajunge la 800 de euro”, spune pentru The Guardian o profesoară din Atena.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul grec, Alexis Tsipras, se vor întâlni în această dimineață, la Bruxelles, înaintea summitului extraordinar al statelor din zona euro dedicat crizei din Grecia. Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice în timpul weekend-ului cu privire la actuala criză a datoriei grecești.

Tsipras va participa la o reuniune convocată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, directoarea Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi și liderul miniștrilor de Finanțe din zona Euro, Jeroen Dijsselbloem. Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei în relația cu creditorii internaționali, a declarat că trebuie evitată o continuare a asistenței financiare din partea Fondului Monetar Internațional pentru Grecia.

O intrare în incapacitate de plată a Greciei nu presupune ieșirea din zona Euro, ci doar căutarea altor creditori dispuși să împrumute, cel mai probabil la costuri mai mari, Guvernul de la Atena.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares