Mai 31, 2023, 00:39

Ziua cea mai proastă pentru Gabriel Oprea. Merge la DNA şi Dragnea nu mai vrea să-l bage în Parlament

sursa foto Adevarul.ro

Ziua început cât se poate de prost pentru Gabriel Oprea, care, înainte să afle că senatorii au încuviinţat începerea urmăririi penale, a aflat, dis de dimineaţă, că în protocoul pregătit de PSD pentru semnare, Liviu Dragnea nu a introdus promisiunea fermă că va duce în spate UNPR la alegerile parlamentare. Oprea a cerut de la Dragnea 38 de locuri eligibile pe listele PSD şi menţionareaprecisă în protocol a faptului că cele două partide participă împreună la alegerile din toamnă.

În schimb, în textul care trebuia să fie semnat la ora 9,30 de către Dragnea şi Oprea, scria că după alegerile locale, cele două partide or să aibă o nouă discuţie pentru parlamentare, pesediştii ferindu-se să îşi asume vreun angajament faţă de General: „În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, se stabilesc următoarele: după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia, un Acord în care vor fi prevăzute condiţiile cu privire la participarea în comun la alegerile parlamentare”

Oprea s-a plimbat între cele două grupuri parlamentare ale sale şi a declarat că nu vrea să discute politică. A spus, în schimb, că protocolul cu PSD nu se mai semnează şi că nu ştie când se va întâmpla acest acest lucru.

Omologul său, Liviu Dragnea, s-a arătat însă zâmbitor, spunând uşor amuzat că a dorit să îi asigure pe colegi săi de la PSD că nu sunt prevăzute în protocol angajamente legate de un număr de locuri eligibile pentru UNPR la alegerile parlamentare. „Am vrut să le spun că singura sursă credibilă de informaţii sunt eu, să nu se mai ia după zvonuri”, a râs Dragnea.

Social-democraţii nu erau încântaţi nici până miercuri de alianţa cu UNPR la alegerile parlamentare, iar, când au aflat că Oprea cere nu mai puţin de 38 de locuri eligibile, i-au transmis lui Dragnea că partidul nu este de acord cu acest lucru.

Draftul protocolului care a rămas nesemnat:

PROTOCOL DE COLABORARE

Încheiat între Partidul Social Democrat – PSD şi Uniunea Naţională pentru Progresul României – UNPR.

 Colaborarea dintre părţi se bazează pe Protocoalele  încheiate anterior între PSD şi UNPR.

 SCOPUL PROTOCOLULUI

 Respectarea obiectivelor și principiilor stabilite.

1.    Pentru alegerile locale din iunie 2016, cele două partide semnatare convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene.

 2.    PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016-2020.

 3.    În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, se stabilesc următoarele: după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia, un Acord în care vor fi prevăzute condiţiile cu privire la participarea în comun la alegerile parlamentare.

  DISPOZIŢII FINALE

Prezentul Protocol încetează prin acordul părţilor.

Protocolul poate fi modificat sau completat numai cu acordul părţilor.

Modificările sau completările se constituie în anexe la prezentul Protocol.

Prezentul Protocol de colaborare intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Prezentul Protocol a fost redactat și semnat astăzi, 3.02.2016, în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.

Partidul Social Democrat

Preşedinte

LIVIU DRAGNEA

Uniunea Naţională pentru Progresul României

Preşedinte

GABRIEL OPREA

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares