Mar 29, 2023, 10:57

Ziua în care Iohannis a lăsat PNL fără aer

kiwi

Anunţul făcut de Administraţia Prezidenţială în legătură cu refuzul lui Klaus Iohannis de a promulga Codul Fiscal i-a bulversat pe liberali, care au votat legea în Parlament, cot la cot cu PSD.

Nici măcar un singur comunicat nu a emis departamentul de profil al PNL, care în mod obişnuit elaborează cam unul pe oră în zilele în care partidul nu este atât de crunt lovit. Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu au explicat nicicum faptul că Iohannis le-a dat o palmă politică majoră. Gorghiu a postat pe Facebook doar un mesaj în nota uzitată:

„Victor Ponta aleargă să pună capacul pe oală, când la partid, când la guvern, când în coaliția de guvernare. Din păcate pentru domnia sa, a pierdut partidul; va pierde în curând și Guvernul, din fericire pentru România”. 

Andreea Paul Vass, cea care s-a lăudat că a fost iniţiatorul amendamentului prin care TVA a fost redusă la 19% nu la 20%, scria în urmă cu o două zile că Iohannis ar trebui să nu mai protejeze marea evaziune şi să scadă taxele.

„Guvernatorul Isărescu spune că ‘simpla scădere a taxelor nu garantează creșterea economică’ și că ‘România nu își permite experimente economice’. Răspuns: Simpla creștere a taxelor nu garantează creșterea economică, dar am obținut-o. Desigur, mult mai greu decât prin scăderea taxelor. Păstrarea taxelor mari nu garantează nici macrostabilitatea economică. Experimentul este realitate în țara vecină, în Bulgaria, care are TVA de 20% și cota unică de 10%, dar colectarea veniturilor la buget mult mai bună decât a noastră. Ce s-a schimbat, în afară de mai multe taxe, de la celebra zicere a lui Mugur Isarescu din 2012: „Dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează şi îţi scoate ochii din cap, îţi dă o singură şansă să supravieţuieşti şi aceea este să faci evaziune”?
Așadar, pentru toți cei vizați, încetați să protejați marea evaziunea fiscală și lăsați taxele să scadă pentru români! Aduceți oameni care ne arată că se poate. Cei care ne explică că nu se poate am văzut destui. Toți foarte, foarte bine plătiți. Știu că frica păzește bostănăria, dar acum avem nevoie de oameni bine pregătiți și curajoși.”, scria Paul Vass pe Facebook în 15 iulie.

După ce Preşedintele a retrimis Codul Fiscal la parlament, nu a mai comentat nimic.

Sacrificaţii de serviciu au fost Cătălin Predoiu şi Eugen Nicolaescu, care, într-o conferinţă de presă au încercat să justifice gestul Preşedintelui şi să explice că deşi PNL a votat legea în Parlament, liberalii nu sunt de acord cu aceasta.  Predoiu a explicat că PNL a fost nevoit să voteze Codul Fiscal al Guvernului Ponta pentru că aceleaşi măsuri fiscale sunt prevăzute şi în programul de guvernare al PNL. Dacă liberalii ar fi votat împotriva Codului, ar fi însemnat că votează împotriva propriului program de guvernare. Eugen Nicolăescu a declarat că decizia preşedintelui Iohannis de a cere reexaminarea Codului Fiscal este legitimă, precizând că PNL a atenţionat că, în condiţii de neperformanţă economică, actul normativ ar putea face mai mult rău decât bine.

„Poziţia preşedintelui României este legitimă şi semnalează societăţii că am putea avea o problemă în România. PNL a atenţionat, încă din timpul dezbaterilor, că în condiţii de neperformanţă economică, viitorul Cod Fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PNL a mai afirmat că dacă vor exista probleme în urma aplicării Noului Cod Fiscal, responsabilitatea aparţine exclusiv guvernului Ponta şi a cerut public premierului să prezinte un program de măsuri care să arate că poate asigura condiţiile premergătoare implementării proiectului de Cod Fiscal, astfel încât să nu producă dezechilibre macroeconomice.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares