Mar 25, 2023, 23:22

Ziua în care Kovesi a lucrat pentru Victor Ponta. Cum a suflat DNA vânt în pânzele Restauraţiei

ponta si kovesi

Nici nu spera Victor Viorel Ponta că va primi un ajutor atât de mare pentru planurile sale de a pune din nou mâna pe putere. Şi ajutorul a venit de unde nu s-ar fi aşteptat niciodată: de la DNA.

Cum arăta situaţia lui Ponta până ieri?

Nu foarte roz. Planul de a forţa ruperea PSD şi martirizarea sa printr-o excludere cu scandal din partid nu mergea foarte bine. Liviu Dragnea, hârşîit în războaiele de gherilă din partid, a decis să îl ignore complet pe Ponta, nu a dat nicio replică la apariţia PRU, nici la transferul de la PSD la PRU al tuturor penalilor care nu mai aveau oricum loc pe listele parlamentare, nici la declaraţiile obraznice ale lui Ponta, care a făcut tot ce i-a stat în puteri să îl provoace pe Dragnea pentru a-l da afară din partid.

Dragnea nu stă nici el pe roze într-un PSD care refuză să înţeleagă de ce este obligat într-un stil de dictatură absolută impus de preşedintele lui să facă reformă, să renunţe la penali, să promoveze pe listele palamentare tineri, femei, oameni cu background curat şi cu studii supeioare, să craească o nouă generaţie de oameni pricepuţi în administraţie şi Legislativ. Dar partidul, învăţat să fie disciplinat şi cu speranţa guvernării, a tăcut şi a făcut ce vrea Dragnea, sperând, în fundul sufletului, că se va întoarce într-o zi Ponta şi îi va izbăvi .

Ponta a mizat în permanenţă în jocul său de şah pe faptul că, la firul ierbii, partidul şi votanţii PSD îl iubesc pe el şi îl aşteaptă să se întoarcă. Partidul şi votanţii care nu înţeleg reforma, mesajele legate de Justiţie şi Statul de Drept, orientarea pro-europeană şi pro-americană afişate de Dragnea, prins în nişte condiţionări pe care subalternii săi săi le consideră trădarea interesului de clan. Dar Ponta nu putea să se întoarcă şi să răstoarne raportul de forţe în PSD fără un şantaj. Aşa a apărut PRU. Ca o invitaţie la negociere cu Dragnea. Dacă nu îmi dai ce vreau, îţi rup partidul, îmi fac eu altul, iau de la tine jumătate din vouri şi nu poţi face coaliţie de guvernare fără mine. Doar că, aşa cum spuneam, atâta vreme cât Dragnea l-a ignorat cu încăpăţînare, Ponta nu a făcut mai mult decât zgomot, şi pînă ieri nu era sigur ce mutare să facă în continuare.

Cum arată situaţia lui Ponta începând de ieri?

Cum nu se putea mai bine. A primit cadou un dosar DNA care, pe lângă faptul că pare subţire probat şi argumentat, cel puţin atât cât se arată în comunicatul insituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, conţine şi un paragraf editorializat care a provocat chiar şi indignarea adversarilor tradiţionali ai lui Ponta – „Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate”. Faptul că DNA îşi asumă rol de actor politic şi supradictează reguli politice şi de comportament social a generat chiar şi o reacţie din partea SRI, care a ţinut să informeze publicul că nu a contribuit nici mcar cu o literă la dosarul lui Ponta, dezicându-se de fosta parteneră din Binom, doamna Kovesi .

Ponta are deja, după 24 de ore, aura de victimă a abuzurilor sistemului, că împotriva sa se face poliţie politică. Potenţialul de martirizare este atât de mare încât Liviu Dragnea a fost nevoit să anunţe astăzi că PSD face scut în jurul lui Ponta, că nu se pune problema, el va fi pe listele parlamentare ale PSD chiar dacă normele etice din Codul de Integritate interzic acest lucru, că el, Liviu Dragnea, nu se poate lipsi de prezenţa şi valoarea lui Victor în PSD.

De acum înainte, Dragnea nu mai poate risca un război pe faţă cu Ponta. Când Lia Olguţa Vasilescu  fost arestată şi Valeriu Zgonea a ţinut să facă trimitere la lupta anti corupţie şi reformă, a fost dat afară din partid cu şuturi în dos. În plus, după arestare, Lia Olguţa Vasilescu şi-a dublat scorul electoral, cătuşele fiind un accesoriu foarte sexi în ochii electoratului social-democrat. Deci, brusc, cel mai urât coşmar al lui Dragnea este să şi-l imagineze pe Ponta cu cătuşe. Paradoxal, acesta ar fi cel mai frumos vis al lui Ponta însuşi. Doar nişte cătuşe îl despart de sanctificare şi de victoria finală: întoarcerea la butoane a întregii hoarde de Rizea, Manolache, Orlando, Bănicioiu, autori de marţe negre, schimbători de Coduri Penale şi luptători pentru drepturile corupţilor.

Sau poate doamna Kovesi îşi face un calcul politic personal. Dacă vrea să candideze la Preşedinţie în 2019, aşa cum se spune, are nevoie de Ponta. Ponta trebuie să fie ţinut în viaţă pentru că alegerile prezideţiale nu se pot câştiga în România decât pe muchie, şi numai împotriva unui „băiat rău”.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares