Dec 6, 2022, 20:03

Ziua în care Lumea s-a schimbat. Rasistul şi misoginul Donald Trump este noul Preşedinte al SUA

captura Twitter

Republicanul Donald Trump, președintele ales al SUA, și-a anunțat miercuri susținătorii reuniți la New York că a primit un telefon de la contracandidata sa democrată Hillary Clinton în care aceasta l-a felicitat pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, informează Reuters.

Trump și-a exprimat aprecierea pentru Clinton care ‘a depus o muncă lungă și grea pe parcursul unei lungi perioade de timp și îi datorăm o imensă gratitudine’. El a felicitat-o pe Clinton pentru ‘cursa grea în care a luptat’ și a spus că a sosit momentul ca americanii să fie din nou un popor unit. Totodată, Trump a promis ‘fiecărui cetățean că va fi președintele tuturor americanilor’.

Miliardarul american a avut un mesaj și pentru cei care nu l-au susținut, cerându-le să-l îndrume și să-l ajute pentru a acționa împreună și ‘a unifica’ SUA. ‘America nu va accepta altceva decât ceea ce este mai bun’, a spus el.

Excesiv, impulsiv, fără cea mai mică experienţă politică, Donald Trump nu avea la început niciuna din calităţile cerute pentru a pretinde să ajungă la Casa Albă, însă cu energia sa inepuizabilă şi ego-ul său supradimensionat, miliardarul republican de 70 de ani a dejucat toate pronosticurile în cadrul unor alegeri care echivalează cu un seism politic, comentează miercuri agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Donald Trump va deveni în ianuarie al 45-lea preşedinte al SUA, liderul celei mai mari puteri economice şi militare din lume.

El promisese pentru marţi ‘un Brexit la puterea a treia’, iar alegătorii i-au oferit acest lucru, aruncând America şi lumea în incertitudine.

Cu discursuri care au venit în întâmpinarea frustrărilor şi insecurităţii americanilor albi în faţa mondializării, el a devenit speranţa schimbării pentru milioane dintre aceştia.

El a aruncat în aer un Partid Republican cu dificultăţi în a-şi înţelege alegătorii şi incapabil să se apere în faţa tornadei populiste declanşate de Trump. Mai mult decât reprezentanţii aşa-numitului Grand Old Party (GOP), el a ştiut să profite de nemulţumirea unei părţi a poporului american. Pe aceasta, el şi-a construit triumful.

Înainte de a se lansa în campanie în iunie 2015, Donald Trump era cunoscut în special pentru averea sa imensă, pentru turnurile, cluburile de golf şi cazinourile cu numele său, pentru divorţurile sale reflectate în tabloide şi pentru că era animator al reality-show-ului ‘The Apprentice’: un joc eliminatoriu care se încheia cu obţinerea un loc de muncă la imperiul Trump şi care l-a făcut o persoană familiară în casele americanilor.

Însă el s-a dovedit un formidabil ‘animal politic’, erou populist imprevizibil, care a promis ‘că va reda măreţia Americii’ şi că va face, de exemplu, ca locurile de muncă mutate în China sau Mexic să revină pe teritoriul american.

În ultimul său discurs de campanie, susţinut luni, el a denunţat din nou establishment-ul, ‘elita politică ce a epuizat de resurse ţara noastră’. El a promis că America va fi ‘prioritatea sa’.

Trump a denunţat ‘un sistem trucat’, responsabili politici ‘corupţi’, media care ‘otrăveşte spiritul americanilor’.

Trump are soluţii simple la toate problemele complexe: vrea să construiască un zid la frontiera mexicană, plătit de Mexic, pentru a împiedica imigraţia clandestină. El a vorbit despre expulzarea din SUA a celor 11 milioane de imigranţi clandestini, dar şi despre renegocierea acordurilor comerciale internaţionale, în dezacord cu Partidul Republican, favorabil liberului schimb.

În problema terorismului, el vrea să interzică intrarea în SUA a imigranţilor din ţări cu potenţial de a exporta terorişti, după ce a vorbit despre posibilitatea de a interzice intrarea în SUA a tuturor musulmanilor.

El este arogant, carismatic, direct, uneori nostim, mai comentează AFP. Şi chiar dacă s-a contrazis deseori şi a arătat că nu stăpâneşte dosare importante în timpul celor trei dezbateri prezidenţiale, susţinătorii săi vor să îl creadă.

Mai ales că Trump, care a cheltuit peste 50 de milioane de dolari pentru campania sa, li se pare incoruptibil comparativ cu Hillary Clinton, apropiată de Wall Street şi deseori detestată. Trump a numit-o pe Hillary Clinton ‘escroacă’.

În timpul campaniei, el a insultat femeile, musulmanii, hispanicii şi i-a îndepărtat pe cei de culoare.

Trump este căsătorit cu Melania, fost manechin în vârstă de 46 de ani care l-a crescut pe fiul lor Barron, 10 ani, departe de lumina reflectoarelor. Copiii săi adulţi, Ivanka, Donald Jr, Eric şi Tiffany, au fost prezenţi în campanie.

El locuieşte într-un triplex în vârful Turnului Trump din New York, se deplasează cu al său avion Boeing 757 privat, unde se ţin uneori şi întâlniri.

Cu o coafură de un blond ciudat, îmbrăcat impecabil, el fascinează, dar stârneşte şi groază, mai scrie AFP.

După ce mai multe femei l-au acuzat de gesturi sexuale deplasate, el le-a făcut mincinoase. Aproape miraculos, a traversat furtuna politică provocată de aceste acuzaţii.

El nu este ideolog: democrat până în 1987, apoi republican (1987-1999), membru al Partidului Reformei (1999-2001), democrat (2001-2009) şi din nou republican.

Născut la New York şi repede trimis la o şcoală militară în încercarea de a-i fi calmat temperamentul său vulcanic, el este al patrulea dintre cei cinci copii ai unui dezvoltator imobiliar newyorkez.

După studii de comerţ, s-a alăturat afacerii de familie. Tatăl său l-a ajutat la început cu ‘un mic împrumut de un milion de dolari’, aşa cum l-a numit Trump.

În 1971, Donald Trump preia controlul afacerii familiei. Tatăl său construind locuinţe pentru clasa de mijloc, el a preferat întotdeauna luxul: hoteluri, cazinouri şi terenuri de golf, de la Manhattan la Mumbai.

În cariera sa, Trump a intentat sau a fost ţinta a zeci de procese civile legate de afacerile sale.

El are un program fenomenal pentru primele 100 de zile, pentru a impulsiona schimbarea.

Până marţi, nimeni nu îl credea cu adevărat. Şi asta pentru că, exceptând finalul, el s-a dovedit în timpul campaniei electorale extrem de indisciplinat

Rusia jubilează

Posibila victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, după ce rezultatele parțiale arată că republicanul conduce în cursa prezidențială, informează TASS.

Senatorul rus a subliniat că până în ultima clipă nu a crezut în victoria lui Trump, deoarece „americanii ne-au obișnuit cu faptul că Sistemul este întotdeauna mai puternic”. În opinia lui Kosaciov, victoria candidatului republican „oferă o mulțime de posibilități”.

Totodată, politicianul rus a amintit că astfel de posibilități s-au întrezărit și în urmă cu opt ani, când a câștigat Obama. „Tocmai pentru noi speranțe lui Obama i s-a acordat prematur, pentru a menține atitudinile corespunzătoare, Premiul Nobel pentru Pace, și cu toții știm cum s-a încheiat aceasta”, a notat Kosaciov pe Facebook.

„Există din nou speranță. Inclusiv pentru relațiile ruso-americane, chiar dacă Trump va fi în mod evident subminat pe Congresul conservator. În orice caz, e mai bine așa, decât deznădejdea Americii lui Clinton”, a conchis senatorul rus.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares