Ian 29, 2023, 01:05

Ziua în care PSD l-a rejectat pe Victor Ponta. Iliescu, enervat de vizita pe care i-au făcut-o Ponta și Adrian Năstase

dragnea

La exact un an de la lansarea candidaturii la prezidenţiale, moment care a marcat controlul total asupra partidului, Victor Ponta a pierdut miercuri supremația în PSD, care i-a dat un vot de blam în şedinţa CEX, alegându-l pe Liviu Dragnea ca preşedinte interimar cu un scor umilitor: 65 la 18.

Şedinţa avusese un început oarecum promiţător pentru Rovana Plumb, cea care a încasat pe persoană fizică pumnul dat de partid în plexul lui Ponta. Nimeni nu prevedea un vot atît de categoric în favoarea lui Dragnea, mai ales că tabăra Ponta agita cu insistență varianta candidaturii Ecaterinei Andronescu, ca o variantă de rupere a voturilor sau ca una de compromis între cele două tabere.

Dragnea a avut un discurs împăciuitor în care a ținut să-i asigure pe toți cei îngrijorați de subiect că el va pleda pentru ca partidul să rămână la guvernare, a invocat condamnarea sa ca fiind un sacrificiu pe care l-a făcut pentru partid și a spus că „plătește scump pentru asta”. A anunțat apoi echipa cu care vrea să conducă partidul până la Congresul din noiembrie: Valeriu Zgonea, Marian Oprișan, Robert Negoiță și Rovana Plumb, aceasta din urmă în calitate de președinte al Consiliului Național al PSD. Dragnea a ținut să precizeze că el ar urma să fie doar președinte interimar până la Congres și că nu va candida în noiembrie pentru șefia partidului.

Rovana Plumb în schimb a avut un discurs slab, un elogiu adus lui Victor Ponta și sie înseși, spunând că este un om de echipă, cu vechime în partid, un om disciplinat și care îi mulțumește lui Ponta pentru încredere.

Valeriu Zgonea, cel despre care se știe deja că este candidatul la președinția partidului la Congresul din noiembrie, a spus că Dragnea cunoaște cel mai bine partidul și că este singurul capabil să îl organizeze în această perioadă tulbure. Au început apoi să vorbească baronii locali, rând pe rând anunțându-și susținerea față de Dragnea.

„Rovana, te iubesc, dar eu am propus să separăm funcțiile de partid de cele guvernamentale, așa că îmi ofer experiența lui Liviu Dragnea”, a spus Marian Oprișan.

Tabăra adversă l-a aruncat în luptă pe senatorul de Constanța Nicolae Moga, un apropiat al lui Ilie Sârbu, care i-a cerut Ecaterinei Andronescu să fie soluția de compromis. Să nu se mai supună la vot candidaturile celor doi, ci să se declare că Ecaterina Andronescu preia direct interimatul până la Congres.

Aceasta s-a declarat însă foarte deranjată de aceste presiuni făcute în subteran la adresa sa pentru a candida, și a spus că nu este interesată  de așa  ceva. După ce și-a încheiat discursul, a fost nevoită să dezmintă și pentru presă varianta ca ea să fie președintele PSD.

Victor Ponta a avut un discurs solomonic, ferindu-se să arate ostilitate față  de Liviu Dragnea. Simțind din pulsul sălii că acesta are susținere masivă, Ponta nu a riscat, însă membrii CEX au dedus din vorbele sale că le cere să  voteze pentru Rovana Plumb. După Ponta, cuvântul hotărâtor i-a aparținut lui Ion Iliescu. Absent din viața partidului de mai mult de jumătate de an, fondatorul partidului a venit la această ședință să își ia revanșa în fața celor care în decembrie l-au declarat „un bătrân comunist”, aruncând în spatele lui vina pentru pierderea prezidențialelor de către Ponta. Ion Iliescu le-a spus celor din CEX că Liviu Dragnea este un bun organizator și că el este cel mai potrivit să fie președinte interimar al partidului. După Iliescu, nimeni nu a mai îndrăznit să își declare susținerea pentru Rovana Plumb, iar Victor Ponta a plecat înainte de vot, pentru a merge la aeroportul Otopeni unde a dorit să se vadă cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, care era în tranzit, între două avioane. Ponta a evitat să voteze, să dea declarații presei după marea înfrângere, și a încercat să arate că el încă mai contează, întâlnindu-se cu liderii europeni.

Ion Iliescu a avut o motivație puternică să îi dea o mână de ajutor decisivă lui Victor Ponta. Surse din conducerea PSD susțin că acesta a fost foarte deranjat și de atacurile RTV la adresa lui Dragnea, și de faptul că Ecaterina Andronescu a fost presată să candideze în favoarea lui ponta și mai ales de faptul că Ponta i-a făcut o vizită acasă, împreună cu Rovana Plumb și cu … Adrian Năstase, rugându-l să o ajute pe Plumb. 

Interesantă a fost reacția pesediștilor după ședința Comitetului Executiv. Euforia manifestată de aceștia, care dădeau telefoane colegilor și cunoscuților pentru a-și manifesta bucuria, arată că partidul nu mai dorește să fie condus de familia Ponta-Sârbu-Ghiță, după 5 ani de „dictatură”. De altfel, seara s-a încheiat cu o mare petrecere, oferită de Dragnea drept mulțumire pentru spijinul colegilor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares